{ "title": "Çiğ Midye", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/cig-midye.jpg", "date": "22.01.2024 00:37:00", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Çiğ Midye, Deniz'in manzarasına doyulmaz bir noktasında, dalgaların sesiyle uyanıp, uçsuz bucaksız Deniz'in kıyısında, yüzünüzde taze bir tebessüm ile ufku seyrediyorsunuz. Ara ara gözüken o kıvrımlı yol, tepeler, kah çam ağaçları, kah bozkır toprak yapısı, oksijeni, havanın tadı, maviyle yeşilin birleştiği koylar, tüm duyularımıza hitap edecek şekildedir. Bu arada ruhumuzda elem ve lezzetler nöbetleşir, biri gider, biri gelir. Denizden gelen lezzetli tadı ile hem tuzlu hem tatlı sularda bulunan midye; bu amaçla doğal olarak geldikleri yerlerden taşıdıkları her şey besin değeri açısından oldukça zengindir. Sonbahar ve kış ayları ile bahar başlangıcı, midye etinin en lezzetli olduğu zamanlardır. Midye denizin dibinde kayalarda yaşar. Midyeler diğer canlılara göre oldukça hassastırlar. Midye kabuklarının üstündeki oval kısmı ve derin çizgileri yaşını gösterir. Midye tarlalarının en büyük düşmanı dalgalar ve iri balıklardır. Bazı küçük deniz canlılar ve asalak yengeçler midye kabuklarının içinde yaşarlar. Ancak midyeye zarar vermezler.

Mideyenin Görevi

Yaratılışından dolayı denizin içinde bulunan ağır metalleri içine çeker ve hem kayaları hem de denizi bu şekilde temizler. Midyeler sudaki bakteriler ve yosunlar ile gözle görülmeyen mikro organizmaları yiyerek beslenir. Şayet fazla tüketimi olursa vücutta cıva maddesini arttırabiliyor. Cıva çok zararlı bir madde olduğundan dolayı midye kararında yenmelidir. Çünkü vücudumuz civayı dışarı atamıyor. Bu nedenle cıva kolaylıkla beyine yerleşiyor ve zamanla da bazı rahatsızlıklara yol açıyor. Başlıca etkileri, sinir sistemini etkileyerek zamanla hafızada bozulma, his kaybı, işitme kaybı, konuşma bozukluğu ve sinir bozukluklarına etken olabiliyor. Midyelerin yemek sofralarında da ilişkileri iyi olunca, görüntüleri ve tatları ile ayrı bir şıklık katar. Eğer berrak bir deniz eşliğinde sizlerde bu midyenin lezzetli ile daima güzel anılar kalıyor. Sevginin hep kalıcı olması dileğiyle.

Çiğ Midye ve Faydaları Nelerdir?

Midye omega 3 bakımından oldukça zengin ve çok az kalori içerir. Omega 3 her yaştan insanın ihtiyacı olan bir besin maddesi ve yağdır. Özellikle kalp ve beyin fonksiyonlarında önemli bir yeri vardır. Bu amaçla; Bilim adamları midyelerin kayalara tutunmasını sağlayan maddesi yaralar üzerinde iyileşmesine ve çocuk düşüklerine karşı etkili olacağı görüşüne varmışlardır. Bu düşünce üzerinde çalışmalar sürerken keşfettikleri midyenin bu sırrı, diyabet hastaları üzerine iç organlarına eklenen insülinin yapışmasın da uygulanacak. Bu yapışkanlar bir insanı rahatlıkla taşıyabilecek güçtedir. Su içinde yapışkanlık özelliğini koruması üzerine bu sırrın birçok alanda kullanabileceğini kanıtlamışlardır. Özellikle midyenin içeriğinde bulunan selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleridir. Ayrıca %10 kadar protein %1.3 yağ ve %80 kadar da su ve mineral maddeler bulunmaktadır. Sonuç olarak midye tüketirken süzücü bir organizmayı mümkün mertebe ayıklanmış midyeleri tercih etmelisiniz.

Çiğ Midye Temizliği
" } ] }