{ "title": "Dolma Midye", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Dolma-Midye-76.jpg", "date": "19.01.2024 14:17:14", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Dolma midye, Ermeni mutfağına ait lezzetlerden biri olan dolma midye, Osmanlı saray mutfağından bu yana yapılan damaklarımıza yerleşmiş bir tattır. Midyayı dolma olarak da bilinir. Özellikle İstanbul'daki balıkçılarda ve sokak tezgâhların da satılan dolma midyenin meraklısı çok fazladır. Dolma midyeyi yapan iyi bir yer bulursanız vaz geçemezsiniz. Çünkü kirli denizden toplanmış midyelerle yapılan dolma midye cıva içerdiğinden dolayı insan sağlığı için zararlıdır. Tüketeceğiniz zaman güvenilir yerlerden temin etmelisiniz. İyi temizlenmiş olmalıdır. Midyenin içindeki sakalları mutlaka koparılmış olmalıdır. Dolma midyenin iç malzemesinin de lezzetli ve ölçülü hazırlanması çok önemlidir. Bol miktarda omega 3 içeren midye denizde ve tatlı sularda koloni halinde yaşar. Midyenin etrafını saran kabuk kireçli bir kabuktur. Boyu 4-60 mm arasında değişen midyeler solungaç solunumu yaparlar. Deniz midyeleri 10-12 yıl yaşarlar. Midye oldukça yumuşak etli ve lezzetli bir deniz canlısıdır. Bu lezzet dolma midye yapıldığında daha da lezzetli hale gelmektedir.

Dolma midye için gereken malzemeler
Dolma midyenin pilavı için
Dolma midye nasıl yapılır?

İşe ilk olarak midyenin sakallarını temizleyerek ve kabukları kazıyarak başlamalısınız. Büyük bir tencerenin içine midyeleri tuzu ve suyu koyup, haşlayın. Kaynama aşamasında ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Kaynarken açılan midyeleri çıkarabilirsiniz, açılmayanları ise ölü midye anlamına gelir. Onları atmalısınız.

Artık dolma midyenin iç pilavını hazırlayabiliriz, yemeklik soğanlar küp-küp doğranıp zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir. Bu aşamada rendelenmiş sarımsak ve çam fıstıkları da ilave edilerek fıstıklar pembeleşene kadar çevrilir. Yıkanmış ve süzülmüş pirinç ve baharatlar eklenip biraz kavrulur. Midyeyi haşladığınız sudan 1 kâse kadar eklendikten sonra yıkanıp ayıklanmış kuş üzümleri de karışıma dahil edilir. Dolma midye pilavınızın tuzunu damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte iç pilavınız suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince altını kapatın, bu aşamada pirinçler hala sert olacaktır. Midyeleri tamamen ayrılmamasına dikkat ederek açın ve bir tatlı kaşığı ile iç pilavdan doldurun. Büyük ve geniş bir tencereye iç pilavla doldurduğunuz dolma midyeleri dizin. Midyenin haşlama suyundan 1 kâse suyu ve 1 kâsede normal su olmak üzere 2 ölçü suyunu ekleyin. Orta ateşte aşağı yukarı 15-20 dakika pişirmeniz yeterli gelecektir. Daha sonra dolma mideyi servis tabağına alıp bol limon ile servis edebilirsiniz.
" } ] }