{ "title": "Dondurulmuş Midye", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/dondurulmus-midye.jpg", "date": "19.01.2024 16:26:33", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "
Dondurulmuş Midye, Gerek yüksek besinsel değeri gerekse mineral bakımından diğer deniz ürünleri gibi oldukça besleyici bir değere sahiptir. Üç yanı denizlerle çevrili ayrıca zengin iç sulara sahip ülkemizde su ürünleri tüketimi diğer et tavuk gibi ürünlere oranla oldukça düşük olduğu bir gerçektir. Ülkemizde tüketilen su ürünleri tüketimi gerek Avrupa gerekse dünya su ürünleri tüketiminin oldukça altında bir değere sahiptir. Halbuki su ürünleri beslenme için son derece önemli ve gerekli olup ender diyet gıdalarından birisidir. Yüksek derecede protein içermesi ve insan beslenmesi için oldukça gerekli olan Amino asitleri dengeli olarak kendisinde bulundurması bu ürünlerin en bariz özelliklerindendir. Ayrıca kolay sindirilebilir olmaları ister genç isterse yaşlı olsun her yaş grubundan insanların rahatlıkla tüketebileceği besin gruplarındandır. Son yıllarda doymamış yağ asitleri ile beslenmenin daha sağlıklı olduğu halkımız tarafından da benimsenmiş olması ile doymuş yağ asitlerinden kaçınmaları diğer besin gruplarına yönelmelerini sağlamıştır. Su ürünleri doymamış yağları yüksek oranda içermeleri sebebi ile son derece gerekli olan Omega3 ve Omega6 yağ asitlerini içermeleri beslenmemiz açısından haklı olarak önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra gelişim için özellikle çocuk gelişimi için gerekli olan mineral ve vitaminleri de içermektedir. Midye eti diğer su ürünlerinde olduğu gibi son derece besleyici bir değere sahiptir.

Midyelerin Besin Değerleri Miktarları (Yüzde olarak)
Midyelerde protein ve yağ oranları yumurtlama dönemlerinde yüksek olmakla birlikte daha sonra düşmekte kısacası yumurtlama gerçekleşmeden önceki sonbahar, kış ayları ile bahar başlangıcında midyelerin en lezzetli olduğu zamanlardır.

Midyelerin İçerdiği Başlıca Mineral Miktarları (Miligram Olarak)
Midyelerin İçerdiği Başlıca Yağ Asitleri. (Miligram Olarak)
Midye eti Doymuş az miktarda yağ asitleri içerdiği için son zamanlarda adından sıkça bahsedilen Omega3 yağ asidi deposudur. Bilindiği üzere Omega yağ asitleri birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle çocuk gelişiminde bu yağ asitlerinin oldukça büyük rolü vardır. Midyeler gerek iç tüketimde tüketildiği gibi yurtdışına da ihraç edilen bir deniz ürünüdür. Midyeler genellikle tuzlanmış, konserve edilmiş olarak hazırlanabileceği gibi ülkemizde çoğunlukla midye tava ve midye salata olarak da sunulmaktadır. Midyelerin bu kadar yararlı yönleri olabildiği gibi zararlı olabilecek hatta hayati zehirlenmelere yol açabilecek durumlara da meydan verebilir. Midyeler genellikle taze tüketilmesi gereken besinlerdir. Uzun süre beklemiş midyeler tazeliğini yitirmiş bozulmuş olabilir. Midyeler taze olarak avlanmış olsalar bile Kirli kaplar içerisinde taşımış olmaları, kirli yüzeylere temasları, Sağlığa uygun olmayan kirli aletlerle ayıklanmış olmaları ve ayıklayan kişinin ellerinin temiz olmaması gibi sebeplerle mikrobiyolojik olarak kirlenmeleridir. Bir de midyelerin yaşadıkları ortama göre virüslenmiş, ağır metal, biotoksinler içerebilirler. Bu konuda söyleyeceğimiz şu ki midyeler besin değeri yüksek olmasına rağmen taze tüketilmesi gereken bir besindir. Dondurulmuş sterilize edilmiş olarak da kullanılabileceği gibi dondurulmuş olarak da ihraç edilmektedir. Midyeler taze olarak besin değeri yüksek bir besindir en güzeli taze ama temiz bir ortamdan alınmış midyelerdir.
" } ] }