{ "title": "Kokoreç Midye", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Kokorec-Midye-16.jpg", "date": "20.01.2024 01:20:58", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Kokoreç midye, olsa da yesek dediğinizi duyar gibiyim. Her ne kadar vücuda zararlı deniliyor olsa bile özellikle kış aylarının vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Kokoreç Anadolu Bölgesinde ve Balkanlarda, koyunun veya keçinin ince bağırsağından ve bumbar bölümünden hazırlanan, uzunca bir demir şişe sarılarak kor ateşte ızgara gibi kızartılan farklı bir yemek kültürüdür. Kokoreç midye herkes tarafından oldukça çok sevilmekle beraber aynı zamanda çoğu ülkelerin sokaklarında bulunmaktadır. Kokoreç tam olarak yapılım aşamasında kullanılan bağırsaklarla birlikte büyükbaş ve aynı zamanda küçükbaş hayvanlara ait olduğundan dolayı oldukça lezzet açısından süt kuzusu olarak bilinen ve elde edilen bağırsağın kullanımı her zaman için tercihler arasında yer alır.

Kokoreç nasıl yapılır?

Öncelikle ilk olarak bağırsaklar içten ve dıştan oldukça dikkatli bir şekilde temizlenir. Daha sonra iç kısmı farklı olarak bumbardan, dış kısmı ise ince bağırsaktan yapılarak işleme devam edilir. Uzunca boyuttaki bir şişe bumbarlar düzenli bir şekilde geçirilerek işleme devam edilir. Daha sonrasında ise ince bağırsaklar güzelce şişin kendi etrafına defalarca gelecek şekilde dolanır. Bazı bölümlerine ince yağ katmanları yerleştirilir. Şişler genel olarak kokoreç için oldukça özel hazırlanmış mangallarda yatay bir düzeyde asılı olacak şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra kesit kesit bölünerek, bol baharatlanarak harmanlanır. Daha sonra ise doğranır. Genel olarak en çok tercihler arasında yer alan baharatlar kimyon, kekik ve acı olan kırmızı pul biberdir.

Kokoreç midye, oldukça yapımı kolay olan yiyecekler arasında yer aldığından dolayı çevrede çok sık görmek mümkündür. Midye, birbirine eklemlenmiş olarak iki parçalı şekilde kabukları olan yumuşakçalar arasında yer alır. Bivalvia denilen omurgasızların genellikle çoğu midye olarak, bir diğer kısmı da istiridye olarak sınıflandırılır. Tarak yani bir diğer adıyla deniz tarağı adıyla bilinmekte olan türler de bazen midye olarak görülmektedir. Genellikle çoğu Bivalvia sınıfından omurgasızlar ile deniz salyangozu olarak tanımlanan karından bacaklılar, deniz kabuğu ortak adı altında toplanmışlardır. Denizlerin özellikle kıyıya olabildiğince yakın kesimlerinde kayalara tutunmuş binlerce midye görmek mümkündür. Siyaha yakın koyu renge sahiptirler. İçerisinde bulundurdukları sedef sayesinde zararlı maddelerden korunmak için birer inci tanesi oluşturabilirler.

Midye nasıl yapılır?

İlk olarak midyelerin dış kısımları iyice yıkanır. Daha sonra dikkatli bir şekilde bıçak yardımıyla ikiye bölünerek iç kısmı da yıkanır. İç harcı için pirinç, baharatlar ve sıvı yağ güzel bir şekilde iyice harmanlanır. Midyelerin içerisine hazırlanan harç koyulur. Daha sonra geniş bir tencere içerisine güzel bir şekilde dizilerek işleme devam edilir. Hemen ardından üzerine isteğe bağlı olarak soslu su hazırlayıp dökülür. Üzerine bir sert tabak veya ağırlık konarak yaklaşık olarak bir saat kadar önce yüksek daha sonra ise altı kısılarak pişirilir.

Kokoreç midye her ikisi de yapılması ve tadına bakılması gereken yemekler arasında yer alır. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }