{ "title": "Midye Balığı", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Baligi-45.jpg", "date": "19.01.2024 14:10:23", "author": "Burak çobanoğlu", "article": [ { "article": "Midye Balığı, Midyeler birçok türden oluşurlar, yaşadığı yerler türlerine göre değişiklik gösterir. Çoğu denizlerde, tatlı sularda koloni halinde yaşarlar. Özellikleri her canlı gibi çok farklıdır. Vücudu kireçli maddeden yapılmış iki eşit kabuklu örtülüdür. Kabuğunu kendisi evi olarak kullanır. Çok az türü hariç neredeyse hepsi de zemin hayvanıdır. Solunum şekilleri bakımından solungaçlara benzerler yani solungaç solunumu yaparlar.

Midye Balığı Yaşam Şekilleri

Midyeler kabukları sayesinde kolaylıkla tanınabilen, çoğu denizlerdeki kayalara, rıhtım direklerine, gemi diplerine yapışık olarak yaşayan yumuşakçaların, yassı solungaçlılar takımındandır. Salyangozların tek parçadan meydana gelen kabuğunun tersine, bunların ki iki parçadan oluşur. Bu iki kabuk ise birbirlerine tamamen aynıdır. Midyeler bu iki kabuk arasında yaşarlar. Ayrıca kabukları manto denilen yumuşak bir zarla kaplıdır, 3 tabakadan meydana gelen kabukları mantonun salgısıdır.

Midye Balığı Beslenme

Midyelerin başları yoktur. Fakat kaslardan oluşan bir çeşit ayakları vardır bundan dolayı midye balıklarına balta ayaklılarda denir. Yine kabuklarına gizli iki adet yassı levha biçiminde iki çift solungaçları vardır. Solungaçlar da mevcut küçük kirpiklerindeki kıpırdanma yardımıyla kabuğun üzerinde bulunan delikten içeri giren su, bütün vücudu dolaştıktan sonra alttaki delikten dışarı atılır. Besinlerini ise gene aynı solungaç kirpikleri sayesinde hareketlerin meydana getirdiği su akımıyla suda sürüklenen en minik besin parçacıklarından sağlarlar, böylece midye balıkları denizlerdeki küçük hayvancıklarla beslenmiş olurlar. Ayakları baltaya benzerlik gösterir. Bu balta ayakların salgıladıkları bir madde su ile temasında katılaşarak bisüs denilen uzantıları meydana getiriler. Bu uzantılar sayesinde midyeler istedikleri yere gider ve tutunabilirler. İstedikleri zaman ise bu bağlarını kopararak mekân değişikliği yapabilirler.

Midye Balığı Üreme

Yumurtalar genellikle dişinin manto boşluğuna su ile giren spermler tarafından meydana gelmektedir. Döllenme suda olur. Bir müddet sonra her canlıda olduğu gibi annelerinden ayrılırlar. Daha sonra ise çengelleriyle kendilerini bir balığın solungaç veya yüzgeçlerine yapıştırırlar.

Midye Balığı tehlikeleri

Midye balıkları beslenme nedenlerinden dolayı, küçük kurtçukların bol bulundukları yerleri tercih ederler. Bu yerler ise denizlere dökülen lağım kenarlarıdır. Bu tip mikroplu sularda yaşayan midye balıkları tifo mikrobunun kolayca bulaşmasını sağlarlar bu nedenle her midye balığına dokunmak hatta yemek tehlikeli olabilir. Midye balıkları insanları zehirleyebilir bunların belirtileri kusma, baş ağrısı, ishal aşırı duyarlılık, karın krampları, eklem ağrıları gibi belirtiler görülür. Zehirlenen kimse nefes alamamaktan dolaşımın yavaşlamasından dolayı hayatını kaybedebilir. Ancak bu nedenden meydana gelen ölüm oranı oldukça azdır binde 5'ten daha azdır. Olası zehirlenmelerde ilk şoku atlatan bireylerde zehirlenme kolaylıkla gerilediği ve çabucak kaybolduğu gözlemlenmektedir. İslam dinine göre de yemek haram olarak bilinir.
" } ] }