{ "title": "Midye Besin Değeri", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Besin-Degeri-16.jpg", "date": "21.01.2024 10:18:14", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Midye Besin Değeri, birbirine eklenmiş iki kabuk arasında olan denizde yaşam alanını koloni halinde sürdüren bir gıda türünün içeriğindeki vitamin ve minerallerin ne kadar miktarda olduğunun ölçümüdür. Denizlerin kıyıya yakın kesimlerinde kayalara, çakıllara, kumsal kenarlarında birbirine sıkıca tutunmuş midyeler toplanılıp direk katkısız pişirildiğinde içeriğindeki besin değeri saf halde daha da artış göstermektedir. Midyenin eşit şekilli kabukla örtülü olması içeriğini korumaktadır. Birçok türe mensup midye çeşitleri itibariyle besin değerleri kendilerine özgü değişkenlik göstermektedir. Midye familyasında içeriğindeki besin maddelerinin yoğunluğu farklılık gösterdiği için her birinin vücuda sağladığı katkı miktarı, besin değeri farklıdır. Tezgâh altı, temiz ortam dışında muhafaza edilen midyelerin besin değeri düşüktür. Bunun yanı sıra sağlık açısından risk oluşumu kaçınılmazdır. Midye yaşam alanı olan denizden çıkarıldığı zaman belirli bir süre içerisinde tüketilmelidir. Aksi taktirde içeriğindeki besin maddeleri önemini kaybederek vücut vitamin girişi bakımından fayda yerine zarar şekline dönüşebilir. Midye gıda olarak tüketildiğinde farklı gıdalar ile çeşitlendirilerek pişirildiğinde içeriğindeki besin değeri diğer gıda ile artış gösterebilir. Mesela, midye içerisine pirinç veya bulgur eklendiğinde bu gıdanın besin değeri depo görevini üstlenerek bünyede tokluk hissi yaratacaktır. Bunun yanı sıra midye pişirilirken çeşitli sebzelerin de ilave edilmesiyle tam bir enerji kaynağı haline gelebilmektedir.

100 gram midye besin değeri
" } ] }