{ "title": "Midye Böceği", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Bocegi-46.jpg", "date": "20.01.2024 16:04:06", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Midye Böceği, Denizde ve bazı türleri tatlı suda yaşayan, iki parçalı kabuğu bulunan bir yumuşakçadır. Omurgasızlar sınıfındandır. Midye ve istiridye olarak adlandırılır. Sindirimi yapmazlar. Uzmanlar tarafından omurgasız denildiğine göre midye böcek değildir. Hayvanlar sınıfındandır, yumuşakçalar hayvanlar âleminin geniş bir sınıfıdır. Midye, Ahtapot, salyangoz, sümüklü böcek bu sınıfta yer alır. Çizgili kas sistemi de ilk defa bu sınıfta görülmektedir. Midye, birbirine ekli iki parçalı kabukları olan yumuşakçadır. Bivalvia sınıfından omurgasız hayvanların birçoğu midye, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Tarak ya da deniztarağı ismiyle bilinen türleri de bazen midye olarak isimlendirilir. Bütün Bivalvia sınıfında olan omurgasızlar ve deniz salyangozu diye bilinen karından bacaklılar deniz kabuğu ortak adıyla bilinir. Denizlerin kıyıya çok yakın olan kesimlerinde kayalara ve birbirlerine sıkıca tutunmuş olarak binlerce midye görülebilir. Çenet denilen bu kabuk parçaları, gerçek midyelerde düz yüzeyli, oval, siyaha yakın koyulukta, birbirine benzer şekil ve irilikte olur. Bünyelerinde bulunan sedef sayesinde zararlı maddelerden kendilerini korumak amacıyla onu inciye dönüştürürler.

Midyenin Özellikleri: Midyenin böcekolmadığına yukarıda değinilmişti. Burada midyenin özelliklerine bakacak olursak; Yumuşakçaların bazı türlerine verilen genel bir isim olduğu, denizlerde, kısmen de olsa tatlı sularda yaşadıkları. Büyük ırmak ağızları, kıyıya yakın yerlerde tutunabilecek kaya vs. Gibi yerlerde koloniler halinde bulundukları bilinmektedir. Midyenin siyahımsı mavi kaplı kabukları 7-8 cm. Uzunluğundadır. Besinlerini ise manto boşluğunu dolduran solungaç kirpikleri yardımıyla yaparlar. Kıyı boylarında bulunan midyeler sıkışık halde oldukları için pek fazla bir gelişim sağlamazlar. Bundan dolayı çoğu defa toplanarak, bol planktonlu sulara bırakılarak, hızlı bir şekilde gelişmeleri sağlanır. Birçok ülkede gelişmiş ve bol midye elde etmek amacıyla yapay midye tarlaları oluşturmuştur. Yenilebilir midye dı­şında, at midyesi, sakallı at midyesi, ördek midyesi, kuğu midyesi tür­leri, inci midyesi iyi bilinen türleridir.

MidyeninTürleri: Midye türlerinden birkaçı aşağıda özet olarak sunulmuştur.

" } ] }