{ "title": "Midye Çeşitleri", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Cesitleri-53.jpg", "date": "19.01.2024 02:47:49", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Midye Çeşitleri, Denizlerde yaşayan özellikle kayalık bölgelerde yetişen deniz kabukluları çeşitlerinden olan midyenin bulunduğu yere göre farklı çeşitli bulunmaktadır. Midyeler özellikle sahil kenarlarında bulunan şehirlerde iç bölgelere oranla bilinen ve çok tüketilen hemen, hemen her insanın severek yediği deniz kabuklarından olan midyeler denizlerde yaşayan Ayrıca 10000 çeşidi bulunan dere kenarlarında birçok çeşidi bulunan bir deniz kabuklusudur. Midyeler diğer deniz canlıları olan balıklarla aynı şekilde solungaç solunumu yaparlar birçok Midye türünün gözü bulunmamaktadır. Midyeler yaşadıkları bölgelere göre farklı özellikleri bulunan canlılardır. Şimdi sizlere midye çeşitlerinden bahsedelim.

Bilinen En Önemli Midye Çeşitleri

Mavi midye: Mavi midye siyah kabuğu olan siyah kabuğunun üzerinde mavi çizgiler bulunan adını da buradan alan bir mide çeşididir.

Deniz kulağı; Deniz kulağı midyesi su yosunları ile beslenmektedir. Deniz kulağı midyesinde denmesindeki amaçlardan birisi de özellikle deniz kenarlarında ve kayalık bölgelerde ve bu bölgelerde kayalıklara tutunarak yaşamasındandır. Deniz kulağı midyesi ülkemizde de bulunur. Deniz kulağı midyesinin beş santime kadar büyüdü bilinmektedir. Ayrıca bu midyeler yaşadıkları yerlere göre 30 santime kadar olduğu da bilinmektedir.

Tarak midyesi; Tarak midyesi kabuğu üzerinde oluk şeklinde oyuklar bulunan su içerisindeki mikroorganizmalarla beslenen iki parçalı yelpaze şeklindedir. Tarak midyesi diğer midyelere oranla denizin çok derinliklerinde yaşamaktadır. Tarak midyesi ülkemiz sularında bulunmayan bir midyedir. Boyları en küçüğü bir buçuk en büyük ise 15 santim kadar olurlar.

Dev midye; Dev midye adından da bilindiği gibi midye çeşitleri içerisinde en büyük olanlarıdır. Bu midyelerin boyları 100 150 santim kadardır her birinin ağırlığı ise 50 grama yakındır. Diğer tür midyeler gibi genellikle su yosunları ile beslenirler.

Zebra midyesi; Zebra midyesi iki santim ile beş santim arasında olan Karadeniz'de nadir görülen özellikle Hazar denizinde çok bulunan deniz kabuklarındandır. İsmini kabuğunun üzerindeki zebraya benzeyen çizgilerden almıştır. Zebra midyesi diğer midye türlerinden beslenir bu beslenme sırasında midyelerin ölümüne de sebep olur. Zebra midyesi deniz üzerinde bulunan gemilerin alt kısımlarına tutunarak yer değiştirebilir ve bu midyenin bir başka özelliği ise her gittiği bölgeyi istila ederek kontrol altına alırlar.

Kelebek midye; Kelebek midye dalgalı deniz bölgelerinde yaşayan mikroorganizmalar ile beslenen ülkemiz sularında kesinlikle bulunmayan bir midye türüdür. Kelebek midyenin özellikle deniz kıyılarını tercih etmesindeki amacı bu alanlarda besinin fazla olmasıdır. Kelebek midye kendini kuma gömerek dalgalı sularda sürüklenmezler. Kelebek ismini ise iki parçalı kabuğundan almıştır. Çok fazla büyük olmayan kelebek midyesi 3 santim kadardır.

Pina; Pina midyesi yapısı ile sivri uç kısımları olan kendini deniz dibindeki kuma gömen diğer birçok midyeler gibi mikroorganizmalar ile beslenen midye türüdür. Pina midyesi içerisinde inci bulunduran midyedir. Fakat son zamanlarda nesli tükenmesi söz konusudur. Bu nedenle kesinlikle avlanması yasak olan bir midyedir.
" } ] }