{ "title": "Midye Dolma Kalori", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Dolma-Kalori-59.jpg", "date": "20.01.2024 11:37:59", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Midye Dolma Kalori, Midye bir deniz mahsülüdür. Midyeler denizlerde koloni şeklinde ve deniz dibinde yaşarlar. Boyları genelde 5 ile 60 santim arasındadır. Midyeniin etrafı iki tane sert kabukla kaplıdır. Bu kabuğun içerisinde kalarak hayatına korumarak devam eder. Midyeler çift kas sistemi sayesinde kabuklarını açıp kapatabilirler.

Midye tüketimi en çok Marmara ve Ege bölgesinde yapılır. Sonbahar, kış ayları ve bahar ayları başlangıcı midyelerin en lezzetli olduğu zamanlardır. Doğu bölgesinde pek bilinmez ve yapımı da pek tercih edilmez. Midye kabuklu ve kabuksuz iki şekilde bulunur. Kabuklu midye; midye dolma ve midye tava için kullanılır. Kabuksuz midye ise; çöpşiş midye ve midye kızartmasında kullanılır. Midye dolma, midyenin pişirilip daha sonra içinin pilav ile doldurulmasıyla yapılır. Midye yalın haliyle kalorili bir besin değildir. Fakat midye; pilav ile dolma halini alınca oldukça kalorili hale gelir. Pilav içerisinde pirinç, soğan, dolmalık fıstık, kuş üzümü, şeker, sıvı yağ ve çeşitli baharatlar bulunur. Pilavın bu denli çeşitli olması kalori değerinin artmasına neden olur. Kilosunu koruyan ve formuna dikkat eden kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. Midyenin kendine özgü bir lezzeti vardır. Midye dolmanın kalorisinin düşürülebilmesi için sadece yağ miktarının azaltılması yeterlidir. Çünkü içerisine konulan malzemelerin azaltılması ada beyaz pirinç yerine esmer pirinç kullanılması midye dolmanın tadını oldukça değiştirecektir.

Midye Dolma Besin Değeri

Mide dolmanın bir tanesi yaklaşık olarak 25-30 gram kadardır. 1 adet midye dolma kalori değeri ortalama olarak 28 kaloridir. Yüksek besinsel değeri ve mineral bakımından diğer deniz ürünleri gibi oldukça besleyicidir. Yüksek derecede protein içermesi ve dengeli olarak amino asit bulundurması tercih edilme oranını artırır.

" } ] }