{ "title": "Midye Dolma Nasıl Yapılır", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Dolma-Nasil-Yapilir-89.jpg", "date": "21.01.2024 15:51:04", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Midye dolma nasıl yapılır, midye dolma denilince, insanın bir ağzı sulanmıyor değil hani. İnsanın yedikçe daha çok yiyesi gelen lezzetli bir üründür midye dolma. Kimileri meze olarak tüketirken, kimileri de karnını doyurmak niyetinde yemektedir.

Midye dolma, iki parçalı ve kabuklu olan yumuşakçalardan gelmektedir. Midye kendini, suyun içinde bulunan gıdalarla beslemektedir. Kara midye, kum midyesi, kıllı midye, kidonya, istiridye gibi çeşitleri vardır.

Midye dolma için gerekli malzemeler
Midye dolma nasıl yapılır: Öncelikle soğanlar iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince rendelenir. Dereotunu ve maydanozu da iyice yıkayıp temizledikten sonra, ince kıyıyoruz. Soğanları yağda 2 dakika kavururken içerisine maydanozları ve dereotunu da koyup kavurmaya devam ediyoruz. İki dakika da bunları kavurduktan sonra çam fıstığını da ilave ediyoruz. Hepsi harmanlandıktan sonra, ayıklayıp yıkadığımız 2 su bardağı kadar olan pirinci içerisine atıp birkaç kez çeviriyoruz. Bir süre hepsini kavurduktan sonra, tavanın içerisine 2 su bardağı sıcak suyu koyup, karıştırıp, orta dereceli ateşte suyunu çekinceye kadar pişirmeye bırakıyoruz. 15 dakika kadar demlenmeye bıraktıktan sonra geriye kalan, maydanoz, dereotu, yenibahar, tuz, tarçın, kuş üzümü, nane, karabiber, şeker, birazda limon suyunu koyup iyice karıştırıyoruz. Yapılan iç malzemeler benim damak zevkime çok uymaktadır. Herkesin damak zevki farklı olduğundan kullanılan oranlar değişiklik gösterebilir.

Midye dolmanın midyesinin hazırlanması: 35-40 adet midyeye biraz tuz atıp 2 saat dinlenmeye bırakılır. Sonrasında, bıçakla midyelerin üstleri temizlenir. Midyenin içerisi açmak için bıçak yardımıyla ikiye bölünür. Midyelerin içerisindeki siyah kıllı kısım iyice temizlenip hazırladığımız iç harç içerisine konarak, tencereye yerleştirilir. 2 su bardağı kadar suyu tencereye koyup midyeler açılmasın sıkışık kalsın diye üzerine tabak konularak kapatılır. Orta dereceli ateşte pişirilmeye başlanır. Suyu tamamen bitince biraz daha su ilave edilerek 10 dakika daha ateşte kalması sağlanır. Midyeler artık pişmiştir. Parlak görünmesini sağlamak için midyeler silinip zeytinyağı gezdirilir üstlerinde. Yerken içine limon sıkmak tadını muhteşem yapacaktır. Afiyet bal şeker olsun.

" } ] }