{ "title": "Midye Dolma Zararları", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Dolma-Zararlari-21.jpg", "date": "22.01.2024 00:47:20", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Midye Dolma Zararları, Türkiye'de oldukça sık tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, birbirine ekli iki parçalı kabuklu yumuşakçalar sınıfından gelir. Çoğunlukla suda bulunan gıdalarla beslenen midyenin yaklaşık 30 bine yakın türü vardır. Midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile hazırlanan midye dolması, özellikle de Ege ve Marmara bölgesinde yapılır ve birçok ilde de satışa sunulur. İçerisinde A, B1, B2, B6, B12 ve C vitamini bulunan midye dolması aynı zamanda protein bakımından da oldukça zengindir. Midye dolmasının oldukça faydalı olmasının yanı sıra insan sağlığı açısından bazı zararları da bulunmaktadır.

Midye dolma zararları, uzmanların yaptığı birtakım araştırmalara göre midye dolmanın birçok zararı ortaya koyulmuştur. Midyede bulunan civa, kurşun ve kadmiyum gibi metaller ile tarımsal karışım kalıntıları ve midyenin beslenirken suyu filtre etmesinden dolayı suda yer alan kimyasal maddeleri ve endüstriyel atkıları bünyesine aldığı belirlenmiştir. Temiz olan sularda avlanan midyelerden yapılan midye dolması özellikle avlandıkları yerde kanalizasyon varsa sağlık açısından büyük bir risk teşkil eder. Ancak temiz sularda yaşayan midyelerden yapılan dolmalar zararlı ve zehirli maddeler içermeyebilir. Aynı zamanda uzun zaman boyunca bekletilen midyelerin tazeliği kaybolarak bozulur. Midye dolmasının taze olduğunu anlamak için kabuk kısmının kapanmasına bakılabilir. Bayat olan midye dolmaları kesinlikle tüketilmemelidir. Aynı zamanda midyenin kirli yerlere temas etmesi engellenmelidir ve midye dolması yapılırken temizliğe önem verilmesi sağlık açısından oldukça büyük önem teşkil eder. Yaşadıkları yere göre virüs, biyotoksin, ağır metal ve bakteriler içebilecekleri için midyenin avlandığı bölge midye dolmasının kalitesi açısından önemlidir.

Midye dolma zararları nelerdir?
" } ] }