{ "title": "Midye Hayvanı", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/midye-hayvani-6309.jpg", "date": "21.01.2024 14:50:06", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Midye Hayvanı, Midye genellikle denizlerde yaşayan, solungaç solunumu yapan, 4-60 cm boylarında, 12-14 yıl yaşayabilen bir deniz canlısıdır. Midyelerin en ayırt edici özelliği iki adet olan kabuklarıdır. Çenet adı verilen bu kabuklar midyeye korunma imkânı sağlar. Çenet gerçek midyelerde siyah düz yüzeyli oval ve iki kabuk birbirinin aynısıdır. Denizlerde 11.000 civarında midye türü olduğu tespit edilmiştir. Midyeler denizde bulunan sert cisimlere yapışık halde yaşarlar. Yassı solungaçlılar takımındandır. Midye hayvanları omurgasız canlılardır. Denizlerin kıyıya yakın kesimlerinde yaşarlar.

Midye hayvanı özellikleri nelerdir?

Midye korunaklı iki sert kabuk arasında yaşayan, ayrıca manto olarak bilinen yumuşak bir zarla kaplı olan bir canlıdır. Bu kabuklar mantonun salgısıdır. Kabukları kasları sayesinde yapışık olarak tutar. Bu kaslar aynı zamanda midyenin kendi isteğine göre kabuklarının açılıp kapanmasını sağlar. Bir midyenin canlı ve taze olup olmadığını anlamak için kabuklara bakmak gerekir. Kabuklar kapalı ise midye hayvanı canlı, kabuklar açık ise midye hayvanı ölüdür. Midyelerin başları yoktur, fakat kaslardan oluşan ayakları vardır. Midye hayvanlarına \"balta ayaklılar\" da denir. Sert kabuklar arasında iki çift solungaç vardır. Solungaçlar üzerlerinde bulunan sakallar yardımı ile deliklerden giren su tüm vücudu dolaşarak alttaki delikten tekrar dışarı atılır. Bu su ile içeri giren minik besinler ile beslenmelerini gerçekleştirirler. Midye hayvanının ağzı, üzeri sakallar ile kaplı ağız kolunun uzantısı arasında yer alır. Ağız boşluğunda çene ve dişler bulunur. Midyenin sindirim sistemi ise küçük bir mide ve çok kısa bir bağırsaktan oluşur. Kalp ise bir karıncık ve iki kulakçıktan oluşur.

Midye hayvanının yapısı, etli ve yumuşaktır. Baltaya benzeyen ayak, salgıladığı kimyasal bir yapı sayesinde su ile temas ettiğinde bisüs denen uzantılar meydana gelir. Midye bu uzantı ile hareket ederek, besin kaynaklarının bulunduğu yere gider. İstediği zamanda yapıştığı yerden ipliklerini kopararak yer değiştirebilirler. Midyelerin bazıları sıçrama özelliğine de sahiptir. Bazı türlerde kendilerini çamurlara veya ıslak kumlara gömerler. Nadir olarak bazı midyelerde göz bulunur.

Midye hayvanı üreme nasıldır?

Çoğu eşeyli olan midye hayvanı, erkeklik ve dişilik özelliklerine sahiptir. Dişi bir midye hayvanı ortalama 45.000 civarında yumurta bırakabilmektedir. Midyelerin döllenmesi su içerisinde gerçekleşir. Dişi midye hayvanının adet olduğuna dair yanlış bir düşünce mevcuttur. Mevsimin değişik zamanlarında kabuk içindeki yapılarının rengi değişikliğe uğrar. Bu durumda midye bazen şeffaf, bazen pembe, kahverengi ve turuncu olabilirler. Midyeler üreme dönemlerinde dişi olanlar pembe ve turuncu, erkek olanlar ise beyaz üreme hücrelerini suya bırakırlar. Bu salgılardan dolayı midyenin adet olabileceği düşünülmektedir. Midyelerin döllenme dönemlerinde et verimleri oldukça düşüktür. Midye enerjisinin çoğunu döllenme hücresi üretmek için ve ikinci döllenmeye hazırlanmak için kullanır.

Midye hayvanı beslenmesi nasıldır?

Midye hayvanı beslenebilmek için, küçük kurtçukların olduğu yerleri tercih ederler. Midyeler için besin yönünden zengin olan yerler, lağım dökülen yerler ve çamurluklardır. Midyeler mikropların yoğun olduğu yerlerde yaşadıklarından dolayı tüketildiklerinde insanlara tifo bulaştırma ihtimalleri bulunmaktadır. Oksitli bölgeleri çok seven midyeler, zehirlenmeye neden olabilmektedirler. Zehirli bitkileri de tüketmeyi sevdiklerinden dolayı ölümcül durumlara da yol açabilmektedirler. Midyeler bünyelerinde bulundurdukları sedef sayesinde zararlı maddelerden kendilerini koruyabilmek için onu inciye dönüştürürler.
" } ] }