{ "title": "Midye İçi", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Ici-52.jpg", "date": "21.01.2024 00:39:50", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "

Midye içi; Midye dolması kara midye ve mavi midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulması ile yapılan bir çeşit dolmadır. Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara bölgesinin bazı illerinde yapılmaktadır. Deniz ürünleri içinde en çok bilinen ve yenilen bir lezzet olmaktadır. Bazen bir seyyar satıcının tablasında, bazen lüks bir restoranın balık menüsünde yer almaktadır. Midye dolma birçok insanın sokakta ayakta atıştırmaya bayıldığı bir yiyecektir.

Midye içi için gerekli malzemeler
Midye içi nasıl yapılır?

Midyelerin üzerini fırçalayıp güzelce temizleyin. Kabuklu kısımlarını birbirinden ayırmadan midyelerin uç kısımlarını bıçağın ucuyla yavaşça açın. İçindeki tüylü kısımlarını elinizle çıkarıp midyeleri su dolu bir kabın içinde 20 dakika bekletin. Suyunu süzün ve güzelce yıkayın. Süzülen midyeleri bir kenara alın.

Pirinci ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletin. Bekleyen pirinci süzüp bol suyla yıkayın. Soğanları temizleyip yıkadıktan sonra yemeklik küp-küp doğrayın. Kuş üzümlerini ayıklayın, bol suda yıkayıp ılık suda beklettikten sonra bir süzgeç yardımı ile süzün. Dolmalık fıstıkları uygun büyüklükte bir teflon tencereye alıp sararıncaya kadar kavurun. Kavrulan dolma fıstıklarını kenara alın. Tencereye bir fincan zeytinyağını koyun, üzerine soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci ekleyip kısık ateşte karıştırarak 10 dakika kavurun. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ekleyip karıştırmaya devam edin. Kavurduğunuz pirinçli karışımının üzerine 2 su bardağı sıcak su, limon suyu, karabiber, yenibahar, şeker ve tuzu da ilave edip tekrar karıştırın. Kısık ateşte pirinçler diri olacak şekilde suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış dereotunu ilave edip ocaktan alın ve 20 dakika dinlendirin. Midyelerin bir tanesini alıp içini bir çorba kaşığı kadar bu midye içi ile doldurun. İki midye kapağını üst üste getirip kapatın. Diğer midyeleri de aynı şekilde midye içleriyle doldurun.

Kapaklı bir tencereye midyelerin geniş kısmı aşağıya gelecek şekilde sıralayın. Üzerine zeytinyağını gezdirip 3 su bardağı sıcak su ilave edin. Üzerine bir porselen tabakla kapatın. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Kapağını açarak üzerine limon suyunu ekleyin. Pişen midye dolmalarını servis tabağına sıralayıp ılık ılık servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }