{ "title": "Midye Kabuğu", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/midye-kabugu(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:37:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Midye kabuğu, herkesin bildiği deniz canlılarından olan midyenin dışındaki kabuktur. Kabuklu midye ile midye dolma yapılabilir ya da kabukları ayıklanarak midye içi değerlendirilebilir. Midye kabuğu da farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda ülkemizden İtalya gibi ülkelere midye kabuğu ihracatı yapılmaktadır. Bu şekilde ülkemize önemli bir kazanç kapısı olmuş haldedir. Midye kabuğunun bu ilkelerde yem sanayinde değerlendirildiği biliniyor. Özellikle tavuk yemi üretiminde kullanılıyor. Bu durum midyenin içi kadar kabuğunun da çok faydalı olduğunu göstermektedir. Ülkemizde bolca bulunan ve tüketilen midyenin kabuğundan da faydalanmanın yollarını bulmamız gerekir.

Bunun dışında midye kabuğu ülkemizde yağmurlu günlerde alt yapısı yetersiz olan sokaklara dökülerek çamurun oluşmasını engellemek için kullanılıyor. Ancak bu yararlı malzemeyi bizlerde daha faydalı şekilde değerlendirmeliyiz. Yapılan bir araştırma midye kabuğu tozunun kimyasallar açısından bir alternatif olarak kullanılabileceği sağlığa zararsız olan doğal bir dezenfektan olabileceğini belirlemiştir. Bu araştırmalar sırasında midye kabuğu tozu ile paslanmaz çelik yüzeylerde meydana gelen biyofilmi temizleme etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Buna göre hastalık yapıcı olan stahpylococcus aureus, listeria monocytogenes, eshecrichia coli adlı bakteri türleri kullanılmıştır. Paslanmaz çelik ürünlerde meydana gelen biyofilm temizleme sırasında kullanılan midye kabuğu tozunun bakterileri temizleme etkisinin oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle midye kabuğunun toz halinde kimyasallara doğal bir alternatif olabileceği ve sağlığa zararlı olmayan maddelerle temizlik yapılmaması konusunda önemli bir adım atılmış oldu.
" } ] }