{ "title": "Midye Pişirme", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Pisirme-21.jpg", "date": "21.01.2024 20:38:45", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Midye Pişirme, birbirine eklenmiş iki parçaya sahip kabukları olan yumuşakçalar grubundan bir deniz ürünlerinden midyenin pişirilmesi tek başına yetersiz gelecektir. Bu yüzden midyenin içerisindeki gıdaya ek olarak pirinç ve bulgur koyularak pişirilmektedir. Özellikle kıyıya yakın alanlarda yaşaya insanlar bu besini oldukça sevmektedir. Bunları tanıtmak gerekirse; Midyeler deniz içerisinden koloniler halinde kıyılara doğru ulaşırlar. Çeşitli türlerdeki midyeler, denizlerdeki kayalara, rıhtım direklerine, gemi diplerine yapışık olarak yaşayabilirler. İki sert kabuğun koruması altında yaşar ve manto adında bir zarla örtülüdür. Midye kaslarının açılıp kapanması bu kabuklar vesilesi ile sağlanır. Canlı olan midye kapakları kapalı şekildedir. Denizdeki küçük besinler ile solungaç kirpiklerinin su akımı sayesinde beslenirler. Midyelerin başları olmadıkları için 'Balta ayaklılar' adı altında da tanınırlar. Balta ayaklarıyla sıçrayabilen türleri de mevcuttur. Midyelerin bazılarında göz bulunur. Gözler manto yanlarında bulunur. Yumurta ile çoğalırlar. Döllenme suda gerçekleşir. Karasal iklimlerde yaşayan birçok kişi midyeyi tanımamakta ve nasıl bir tada sahip olduğunu bilmemektedir. Bu yüzden midye pişirme metotları pek bilinmemekte olup sadece bilen kişiler tarafından denizden gelen bu muhteşem lezzetler, çakılların arasına tutunup insanlar tarafından toplanılarak gerekli aşamalardan sonra pişirilmektedir.

Midye pişirme yöntemleri nelerdir?

Midye pişirme, genellikle haşlama yöntemiyle elde edilmektedir. Saçakları temizlenen midyeler yıkanarak kabuğu bıçak yardımıyla ortadan ikiye açılarak içerisine bulgur, pirinç ve baharatlardan oluşan karışım konularak su içerisinde haşlama usulüyle pişirilir. İsteğe göre midye içindeki baharat türleri çeşitlendirilebilir. Bu deniz ürününe limon çok yakışmaktadır. Üzerine limon sıkılarak tüketilmesi yaygındır. Bunun yanı sıra midye kabuklarından ayrılıp içerisindeki besin maddesi yağda kızartma ile de pişirilebilir. Ayrıca midye temizlenip yıkandıktan sonra kabuklarıyla birlikte mangalda odun közü üzerinde oldukça lezzetli bir şekilde pişirilebilmektedir.

Denizlerin vazgeçilmezi midye toplanırken içerisi açıldığında inci ile karşılaşma olasılığınız yüksektir. Çünkü, süs eşyalarının özünde kullanılmakta olan inciler midyelerin içerisinden elde edilmektedir. Kumsalların gözdesi midyeler açık alanda pişirilirse keyifle yenilmesine ortam hazırlanır. Ayrıca hafif su içerisinde haşlanarak midye içi çıkarılıp yemekler içerisinde ek besin olarak da pişirilebilir.

" } ] }