{ "title": "Midye Pişirme", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Pisirme-21.jpg", "date": "21.01.2024 20:38:45", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Midye Pişirme, birbirine eklenmiş iki parçaya sahip kabukları olan yumuşakçalar grubundan bir deniz ürünlerinden midyenin pişirilmesi tek başına yetersiz gelecektir. Bu yüzden midyenin içerisindeki gıdaya ek olarak pirinç ve bulgur koyularak pişirilmektedir. Özellikle kıyıya yakın alanlarda yaşaya insanlar bu besini oldukça sevmektedir. Bunları tanıtmak gerekirse; Midyeler deniz içerisinden koloniler halinde kıyılara doğru ulaşırlar. Çeşitli türlerdeki midyeler, denizlerdeki kayalara, rıhtım direklerine, gemi diplerine yapışık olarak yaşayabilirler. İki sert kabuğun koruması altında yaşar ve manto adında bir zarla örtülüdür. Midye kaslarının açılıp kapanması bu kabuklar vesilesi ile sağlanır. Canlı olan midye kapakları kapalı şekildedir. Denizdeki küçük besinler ile solungaç kirpiklerinin su akımı sayesinde beslenirler. Midyelerin başları olmadıkları için 'Balta ayaklılar' adı altında da tanınırlar. Balta ayaklarıyla sıçrayabilen türleri de mevcuttur. Midyelerin bazılarında göz bulunur. Gözler manto yanlarında bulunur. Yumurta ile çoğalırlar. Döllenme suda gerçekleşir. Karasal iklimlerde yaşayan birçok kişi midyeyi tanımamakta ve nasıl bir tada sahip olduğunu bilmemektedir. Bu yüzden midye pişirme metotları pek bilinmemekte olup sadece bilen kişiler tarafından denizden gelen bu muhteşem lezzetler, çakılların arasına tutunup insanlar tarafından toplanılarak gerekli aşamalardan sonra pişirilmektedir.