{ "title": "Midye Temizleme", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Temizleme-36.jpg", "date": "21.01.2024 21:40:54", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Midye Temizleme, Deniz kabuklusu olarak bilinen midye ve sevilerek tüketilen bu deniz ürününün birçok çeşidi bulunmaktadır. Yalnız yenebilen midye türleri içerisinde istiridye, kıllı midye, tarak midyesi ve kara midyedir. Midyeler denizlerin kayalık bölgelerinde yaşayan kabuklu ürünlerdir. Sahil kıyılarında kayalık bölgelerde yer alan midyeler yemek için tercih edilen midyeler olmalıdır. Özellikle fabrika atıklarının olduğu bölgelere yakın ya da kanalizasyonların aktığı bölgelerde bulunan yerlerde var olan midyelerden uzak durulmalıdır. Midyenin temizlemesi çok önemlidir toplanan midyeler mutlak suretle üç dört aşama şeklinde temizlenmelidir. Midye özellikle sahil bölgelerinin bulunduğu illerde çok fazlaca tercih edilen ve burada yaşayan insanların severek tükettikleri bir midyelerdir. Deniz kabukları arasında yer alan midye hemen, hemen her balıkçıda ya da balık hallerinde bulunabilen bir deniz ürünüdür. Midyenin sağlıklı ve lezzetli olması için pişirmeden önce denizin pisliği olan kumlardan ve yosunlardan arındırılması önemlidir. Midyenin temizleme işlemi mutlak suretle pişirmeden hemen önce yapılmalıdır. Midyede yaradılışı itibariyle bıyık denilen bir organ vardır. Bunların da güzelce temizlenmesi önemlidir. Midyede bulunan bıyık yenilir mi yenilmez mi diye düşüneneler olabilir bu bıyıkların yenmesinde bir sakınca yoktur fakat yenmemesi tercihler arasındadır. Çok fazla temizlenmeyen bıyıklar çok önemli değildir. Ayrıca her midyede de bıyık olacak diye bir şey yoktur. Bazı midyeler bıyıksız olabilmektedir. Midyeler halk arasında gelgit olarak bilinen doğa olayı sonucunda ortaya çıktı bilinmektedir. Şimdi midye temizlemenin püf noktalarından bahsedeceğiz.

Midye temizleme püf noktaları

Öncelikle midye temizlenirken midyeler arasında bozuk olan midyeler ayrılmalıdır. Midyelerin özellikle sıkı bir şekilde kapalı olmaları açık olan midye varsa üzerine hafifçe bastırarak kapatılmalı eğer midye kapanmıyorsa mutlaka atılmalı yenmemelidir. Midyeler canlı varlıklar olduğundan yemeden hemen önce temizlenmelidir. Daha önce temizlenerek bekletilmemelidir. Midyeler tüketmeden önce temizlenir ve bekletilirse zehirli olabilirler. Midyelerin temizlenmesi eğer bekletilecekse mutlaka su dolu bir kabın içinde bekletilmelidir. Bu şekilde midyeler canlı kalacaktır hem de midyelerin içerisindeki pislikler ve kum taneleri dökülecektir. Daha sonra su içerisinde bekleyen midyeleri alarak iki kabuğun arasında bulunan küçük kahverengi iplikler alınarak temizlemeye başlanır. Bunlara midyenin bıyıkları denilmektedir. Midye temizliği sırasında bu kahverengi iplikleri koparım ve atın daha sonra suda bekleyen midyeleri bir kevgir yardımıyla sudan alın başka bir su dolu kabın içine koyun kaptan midyeleri elimizde de alabiliriz fakat kevgir kullanmanız midyelerin suya bırakmış oldukları kum tanelerini ve diğer pislikleri midye içine girmesini engellemiş olursunuz. Midyeyi elinize alarak kabuk üzerindeki kum parçalarını ve yosun parçalarını bir fırça yardımıyla temizleyin. Bu işlemi her biri için teker, teker ve ayrı, ayrı yapın midyeyi ovalayarak kabuğu yapışmış olabilecek balçıkları, çamurları ve kum tanelerini temizlenmiş olacaksınız daha sonra temizlenmiş olduğunuz midyeleri su dolu bir kap içerisinde değil de musluk altında akan suyun altında durulayın. Durulamış olduğunuz midyeleri kurulamak için önceden hazırlamış olduğunuz temiz bir kâğıt ya da havlu üstüne hafifçe koyun ve ovalayın. Böylece midyeler güzelce temizlenmiş olacaktır. Arzu edilen şekilde gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz ve afiyetle yiyebilirsiniz. Limon sıkmayı unutmayın.
" } ] }