{ "title": "Midye Temizleme", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/Midye-Temizleme-36.jpg", "date": "21.01.2024 21:40:54", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Midye Temizleme, Deniz kabuklusu olarak bilinen midye ve sevilerek tüketilen bu deniz ürününün birçok çeşidi bulunmaktadır. Yalnız yenebilen midye türleri içerisinde istiridye, kıllı midye, tarak midyesi ve kara midyedir. Midyeler denizlerin kayalık bölgelerinde yaşayan kabuklu ürünlerdir. Sahil kıyılarında kayalık bölgelerde yer alan midyeler yemek için tercih edilen midyeler olmalıdır. Özellikle fabrika atıklarının olduğu bölgelere yakın ya da kanalizasyonların aktığı bölgelerde bulunan yerlerde var olan midyelerden uzak durulmalıdır. Midyenin temizlemesi çok önemlidir toplanan midyeler mutlak suretle üç dört aşama şeklinde temizlenmelidir. Midye özellikle sahil bölgelerinin bulunduğu illerde çok fazlaca tercih edilen ve burada yaşayan insanların severek tükettikleri bir midyelerdir. Deniz kabukları arasında yer alan midye hemen, hemen her balıkçıda ya da balık hallerinde bulunabilen bir deniz ürünüdür. Midyenin sağlıklı ve lezzetli olması için pişirmeden önce denizin pisliği olan kumlardan ve yosunlardan arındırılması önemlidir. Midyenin temizleme işlemi mutlak suretle pişirmeden hemen önce yapılmalıdır. Midyede yaradılışı itibariyle bıyık denilen bir organ vardır. Bunların da güzelce temizlenmesi önemlidir. Midyede bulunan bıyık yenilir mi yenilmez mi diye düşüneneler olabilir bu bıyıkların yenmesinde bir sakınca yoktur fakat yenmemesi tercihler arasındadır. Çok fazla temizlenmeyen bıyıklar çok önemli değildir. Ayrıca her midyede de bıyık olacak diye bir şey yoktur. Bazı midyeler bıyıksız olabilmektedir. Midyeler halk arasında gelgit olarak bilinen doğa olayı sonucunda ortaya çıktı bilinmektedir. Şimdi midye temizlemenin püf noktalarından bahsedeceğiz.