{ "title": "Midye Türleri", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/midye-turleri.jpg", "date": "21.01.2024 13:47:13", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Midye Türleri, Deniz de yaşayan bir canlı türü olan midyenin bulunduğu su çeşidine ve yere göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yaşayan on bir bin çeşidi bulunan midyelerin denizlerde, tatlı sularda ve dere kenarlarında yaşayan birçok çeşidi vardır. Birçok midye türünün gözü yoktur ve midyeler de balıklar gibi solungaç solunumu yaparlar. Yaşadığı yere göre farklı özellikleri vardır. Bu çeşitler su şekilde sıralanabilir.

Deniz Kulağı, adını kulağa benzeyen şeklinden almaktadır. Diğer türler gibi kabuklu bir midyedir. Su yosunu ile beslenmektedir. Deniz kenarlarında ve özellikle kayalık alanlarda kayalıklara tutunarak yaşarlar. Ülkemizde boyları yaklaşık beş santimdir ancak yaşadığı bölgeye gore otuz santimetre kadar boyları uzamaktadır.

Zebra Midyesi, genellikle Hazar Denizi ve Karadeniz de görülen bu midye türünün boyu iki santim ile beş santim arasında değişmektedir. Kabuğundaki çizgiler zebra çizgisine benzetilmiş ve midye bu adı almıştır. Türkiye için yerli midye türü olarak kabul edilmektedir. Diğer midye türlerine yapışarak onlardan beslenir ve midyelerin ölmesine neden olur. Gemilerin taban kısmına yapışarak yer değiştirebilir ve gittiği yeri istila ederler.

Dev Midye, midye çeşitleri içinde en büyük midyedir. Boyu yüz elli santim ve ağırlığı yaklaşık iki yüz elli gramdır. Diğer türleri gibi su yosunu ile beslenmektedir.

Mavi Midye, mavi renge yakın çizgiler ile siyah kabuğu vardır. Kabuğunda yer alan bu mavi çizgilerden dolayı bu adı almıştır. Boyları beş santim ile yirmi santim arasında değişmektedir. Yaşam süreleri on beş yılı bulabilir. Su altında oldukça derin yerlerde yaşayan mavi midye kırk metreyi geçen su derinliklerinde bulunabilir. Suda yüzebilme yetenekleri bulunan bu midyeler besinlerini yüzerek elde ederler.

Tarak Midyesi, iki parçalı yelpaze şeklindedir ve üzerinde oluk şeklinde oyuklar vardır. Su içerisinde bulunan mikroorganizmalar ile beslenirler. Ülkemiz sularında bulunmayan tarak midyesi deniz altında oldukça derinlerde yaşamaktadır. İki yüz elli metre derinliğine kadar yaşayabilen bu midye türünün boyu bir buçuk santim ile on beş santim arasında değişmektedir.

Kelebek Midye, Ülkemiz sularında bulunmayan bu midye türü deniz kıyılarında ve özellikle dalgalı bölgelerde yaşarlar. Mikroorganizmalar ile beslenen bu midye türünün deniz kıyılarını tercih etmesinin nedeni bu alanların besin açısından zengin olmasıdır. Oldukça sığ alanlarda yaşayan kelebek midye suruklenmemek için kendini kuma gömmektedir. İki parçalı kabuğu nedeni ile kelebeğe benzetilmiş ve bu adı almıştır. Boyları ise bir buçuk santim ile üç santim arasında değişmektedir.

Pina, açık kahverengi kabuğu olan bu midye kürek şeklindedir ve sivri olan uç kısmı ile kendini deniz tabanına gömer. Mikroorganizmalar ile beslenirler ve bu midyelerin içinden inci çıkabilir. Soyu tükenmek üzere olan bu midye çeşidinin avlanması ve toplanması yasaktır.
" } ] }