{ "title": "Tatlı Su Midyesi", "image": "https://www.midye.gen.tr/images/tatli-su-midyesi.jpg", "date": "19.01.2024 16:35:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tatlı su midyesi, derelerde, göllerde yaşam sürer. Genellikle sığ alanlarda, kumluk bölgelerde bulunurlar. Gözle görünmeyen canlılar ve bakteriler sayesinde beslenen canlılardır. Çoğunlukla tatlı su midyesi akvaryumda beslenmek için toplanır. Anca akvaryuma alışmaları için bazı koşulların olması gerekir. Oldukça hassas canlılar olduğundan, özellikle akvaryumun su sıcaklığı önemlidir. Çünkü yaşam yerlerinde besin açısından zorlanmaz ve suyun sıcaklığı da akvaryuma göre soğuktur. Ayrıca tatlı su midyesi temiz sularda yaşar.

Tatlı su midyesi akvaryumda nasıl yaşar?

Öncelikle akvaryumun sıcaklığı en fazla 28 derece olmalıdır. Ayrıca akvaryumun akıntısı olmalıdır. Doğal yaşam alanlarında her zaman akıntı olduğundan, midyeler daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur. Bunun için akvaryumda iç ve dış filtre olmalıdır.

Tatlı su midyesinin akvaryumdaki etkileri nelerdir?

Bu midyelerin en önemli özellikleri suyu temizlemeleridir. Ancak her zaman iç ve dış filtre çalışır halde olmalıdır. Beslenmesini suyun içindeki küçük canlılarla yapar. Midyenin kuma gömülü olan bölgesinde iki çıkıntı delik bulunur. Tüylü olanı suyu içeriye çektiği deliktir. Üstteki olan filtrelediği temiz suyu çıkardığı yerdir. Bu sayede akvaryumun suyunu temizlemiş olurlar.

Tatlı su midyesi akvaryumda olan her canlıyla uyum içinde yaşar. Diğer canlılarda midyelere genellikle zarar vermezler. Midyelerin beslenmesi farklı olduğundan, balık yavruları içinde tehlikeli olmazlar. Ancak bitkiler için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. Bu yüzden seyrek bitkili akvaryumlarda midye beslenmelidir.

Midyelerin hareketi gerektiği zaman olur. Olduğu yerde kuma gömülür, kabuğundaki uzantının yardımıyla kumda istediği yere hareket eder. Bunu da genellikle besin bulmak için ya da rahat edemediği için yapar. Eğer yerini sevdiyse aylarca bile yer değiştirmeyebilir.

Tatlı su midyesinin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Midyeleri akvaryuma koyduğunuzda onların hemen uyum sağlamasını beklememelisiniz. Önce alışmak için olduğu yerde bekler. Bunun midyenin sağlıksız olduğu gösterdiğini düşünmeyin. Ancak belirli bir süre sonra yine konulduğu gibi kumda duruyorsa, bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Sağlıksız midyeler ile besin alamayanlar kuma gömülmeden bekler. Fakat bir gün kadar böyle durması önemli değildir. Yosunlu akvaryumlar tatlı su midyeleri için mükemmel bir ortamdır. Böylece beslenmede sorun yaşamazlar. Bazen göremeyeceğiniz şekilde kuma bile gömülebilirler. Bu onların sağlıklı olduğunun göstergesidir.

Ne yazık ki diğer canlılar gibi midyelerde ölürler. Bunu anlamanız zor olmaz. Çünkü ölen midye kumun üzerinde kabuğunu açarak durur. Ancak midyeler ölse bile, suya salınım yaparak diğer midyeleri besler. Canlı iken bakterileri süzen midye bunları içinde bekletmez, onları yok eder. Bu yüzden öldüğünde bulunduğu ortama zarar da vermez. Akvaryumda cüce vatoz, salyangoz gibi canlılar olursa, bunlar ölen tatlı su midyelerini ortadan kaldırırlar. Geriye kalan sadece kabukları olur. Ancak midyenin öldüğü belli ise akvaryumdan çıkarılması daha doğrudur.

Tatlı su midyeleri akvaryumda bakılırsa, çok iyi bakılmaları gerekir. Normalde doğada ortalama 10 yıl yaşarlar. Ancak akvaryumda bu süreyi bulmak zordur. Bunun nedenleri arasında en önemlisi sıcaklık ve besindir. Sabit sıcaklık onlar için tehlikedir. Yüksek ve sabit sıcaklık yerine doğadaki gibi soğuk suyun içinde yaşamaları uygundur.

Tatlı su midyesinin üremesi

Midyeler doğada genellikle acı balık denilen bir balık türü sayesinde ürerler. Bu balık türünün dişisinde üremede tüpçük bölümünde uzantısı vardır. Bu uzantıdan midyelerin içine yumurta bırakırlar. Erkek balıkta dişi yumurta bırakırken döllemeyi yapar. Yumurtadan çıkan yavrular bir süre büyüyünceye kadar midyenin içinde kalır. Dişi tatlı su midyesi de kendi larvalarını bu yavruların solungaçlarına koyar. Erkek midye ise dişi larvalarını koyarken spermlerini suya bırakarak, dişi midye de bunları süzerek, yavru balıkların solungaçlarında yumurtaları döllemesini yapar. Yavru acı balıklar midyeden çıktığında, yavru midyelerde balıkların solungaçlarında olmaya başlar. Daha sonra kuma düşerek burada yaşam sürerler. Akvaryumda bu şekilde tatlı su midyesinin üremesini sağlamak kolay değildir. Uygun koşulların mutlaka sağlanması gerekir. Bu tür midyeler doğada derin sularda yaklaşık 25 cm'ye kadar olurlar. Ancak genellikle 15 cm olanlarına rastlayabilirsiniz.
" } ] }