Midye İçi


Midye içi; Midye dolması kara midye ve mavi midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulması ile yapılan bir çeşit dolmadır. Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara bölgesinin bazı illerinde yapılmaktadır. Deniz ürünleri içinde en çok bilinen ve yenilen bir lezzet olmaktadır. Bazen bir seyyar satıcının tablasında, bazen lüks bir restoranın balık menüsünde yer almaktadır.
Midye dolma birçok insanın sokakta ayakta atıştırmaya bayıldığı bir yiyecektir.

Midye içi için gerekli malzemeler

  • 50 adet midye
  • Bir limonun suyu
  • Bir su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç (Her midye için bir tatlı kaşığı pirinç olacak şekilde)
  • 6 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 4 adet küp şeker
  • 3 çorba kaşığı kuş üzümü
  • Bir limonun suyu
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 2 kahve fincanı zeytinyağı
  • Bir tatlı kaşığı yenibahar
  • Bir demet dereotu
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı tuz

Midye içi nasıl yapılır?


Midyelerin üzerini fırçalayıp güzelce temizleyin. Kabuklu kısımlarını birbirinden ayırmadan midyelerin uç kısımlarını bıçağın ucuyla yavaşça açın. İçindeki tüylü kısımlarını elinizle çıkarıp midyeleri su dolu bir kabın içinde 20 dakika bekletin. Suyunu süzün ve güzelce yıkayın. Süzülen midyeleri bir kenara alın.

Pirinci ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletin.
Bekleyen pirinci süzüp bol suyla yıkayın. Soğanları temizleyip yıkadıktan sonra yemeklik küp-küp doğrayın. Kuş üzümlerini ayıklayın, bol suda yıkayıp ılık suda beklettikten sonra bir süzgeç yardımı ile süzün. Dolmalık fıstıkları uygun büyüklükte bir teflon tencereye alıp sararıncaya kadar kavurun. Kavrulan dolma fıstıklarını kenara alın. Tencereye bir fincan zeytinyağını koyun, üzerine soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci ekleyip kısık ateşte karıştırarak 10 dakika kavurun. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ekleyip karıştırmaya devam edin. Kavurduğunuz pirinçli karışımının üzerine 2 su bardağı sıcak su, limon suyu, karabiber, yenibahar, şeker ve tuzu da ilave edip tekrar karıştırın. Kısık ateşte pirinçler diri olacak şekilde suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış dereotunu ilave edip ocaktan alın ve 20 dakika dinlendirin. Midyelerin bir tanesini alıp içini bir çorba kaşığı kadar bu midye içi ile doldurun. İki midye kapağını üst üste getirip kapatın. Diğer midyeleri de aynı şekilde midye içleriyle doldurun.

Kapaklı bir tencereye midyelerin geniş kısmı aşağıya gelecek şekilde sıralayın. Üzerine zeytinyağını gezdirip 3 su bardağı sıcak su ilave edin. Üzerine bir porselen tabakla kapatın. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Kapağını açarak üzerine limon suyunu ekleyin. Pişen midye dolmalarını servis tabağına sıralayıp ılık ılık servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 00:39:50
Midye İçi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Midye İçi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Midye İçi"
İyi günler, ben midyeyi fazlaca severim ve tüketirim fakat midyenin içinde demir olduğunu ve bunun fazlasının vücudumuza zararının olduğunu duydum acaba normal bir şekilde tüketirsem bir zararını görür müyüm? veya tüketme sıklıkla nasıl olmalı acaba
hasan . 23.10.2018 20:01:35

Midye Regl Olur Mu

Midye Regl Olur Mu; bu konu oldukça merak edilen bir konu haline gelmiştir. Genel olarak insanların kafasında midye regl oluyor ve bu yüzden yemek günah gibi...
Devamını Oku

Emzirirken Midye Yenir Mi

Emzirirken Midye Yenir Mi, emzirme dönemi bir annenin yaşadığı en önemli ve en dikkat edilmesi gereken dönemlerden biridir. Emzirme döneminde annenin di...
Devamını Oku

Dondurulmuş Midye Tava

Dondurulmuş Midye Tava, özellikle denizin sunmuş olduğu bu muhteşem lezzeti denememiş çok kişi vardır. Midye tava yer misin diye sorulduğunda ben pek beğenmi...
Devamını Oku

Midye Hayvanı

Midye Hayvanı, Midye genellikle denizlerde yaşayan, solungaç solunumu yapan, 4-60 cm boylarında, 12-14 yıl yaşayabilen bir deniz canlısıdır. Midyelerin ...
Devamını Oku

Gebelikte Midye Yemek

Gebelikte midye yemek, Eğer gebelik sürecindeki anne adayının midye yemesi tehlikeli ise neden tehlikelidir? Midye ciddi besin zehirlenmelerine sebep olabile...
Devamını Oku

Midye Fiyatı

Midye Fiyatı, Midye bir deniz ürünüdür. En çok Akdeniz ve ege bölgesinde bulunur. Görsel olarak göze hitap etmese de insanların damak tadına hitap eden ve ço...
Devamını Oku

Midye Dolma Zehirlenmesi

Midye dolma zehirlenmesi: Ülkemizde oldukça fazla tüketilen midye dolması oldukça ölümcül olabilecek zehirlenmelere sebep olabilir. Bu durum midyenin içine b...
Devamını Oku

Midye Türleri

Midye Türleri, Deniz de yaşayan bir canlı türü olan midyenin bulunduğu su çeşidine ve yere göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yaşayan on bir bin çeşidi bul...
Devamını Oku

Midye Nasıl Temizlenir

Midye Nasıl Temizlenir, Kabuklu olan midye balıkçılardan ya da balık halinden alınır. Kabuklu midyeler genellikle satılmadan önce temizlenmemiş olur. Midyeni...
Devamını Oku

Midye Böceği

Midye Böceği, Denizde ve bazı türleri tatlı suda yaşayan, iki parçalı kabuğu bulunan bir yumuşakçadır. Omurgasızlar sınıfındandır. Midye ve istiridye ol...
Devamını Oku

Tatlı Su Midyesi

Tatlı su midyesi, derelerde, göllerde yaşam sürer. Genellikle sığ alanlarda, kumluk bölgelerde bulunurlar. Gözle görünmeyen canlılar ve bakteriler sayesinde ...
Devamını Oku

Midye Temizleme

Midye Temizleme, Deniz kabuklusu olarak bilinen midye ve sevilerek tüketilen bu deniz ürününün birçok çeşidi bulunmaktadır. Yalnız yenebilen midye türleri iç...
Devamını Oku

Kum Midyesi

Kum Midyesi: Özellikle Karadeniz, Marmara denizi ve Ege denizindeki kumlu zeminlerde 20-25 metre 1-14 kulaç derinliklerde sürüler halinde...
Devamını Oku

Midye Sote

Midye sote, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeler bulunuyor. Avrupa ülkesinde daha yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok yaygın b...
Devamını Oku

Midye Pişirme

Midye Pişirme, birbirine eklenmiş iki parçaya sahip kabukları olan yumuşakçalar grubundan bir deniz ürünlerinden midyenin pişirilmesi tek başına yetersiz gel...
Devamını Oku

Midye Çeşitleri

Midye Çeşitleri, Denizlerde yaşayan özellikle kayalık bölgelerde yetişen deniz kabukluları çeşitlerinden olan midyenin bulunduğu yere göre farklı çeşitli bul...
Devamını Oku

İç Midye

İç Midye, Lezzetli fralar için denizden gelen muhteşem tat iç midyenin tavada nasıl yapılacağının basit ve pratik yolunu sizlere tarif edeceğiz. İlk adım ola...
Devamını Oku

Midye Dolma Zararları

Midye Dolma Zararları, Türkiye'de oldukça sık tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, birbirine ekli iki parçalı kabuklu yumuşakçalar sınıfından gelir....
Devamını Oku

Midye Sosu

Midye Sosu, Midye deniz mahsulü olup, iki tarafı kabuklu bir canlıdır. Ben deniz ürünlerini hepsini çok severim. Birçok deniz ürünü vardır. Hepsini severek y...
Devamını Oku

Midye Kabuğu

Midye kabuğu, herkesin bildiği deniz canlılarından olan midyenin dışındaki kabuktur. Kabuklu midye ile midye dolma yapılabilir ya da kabukları ayıklanarak mi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Midye Regl Olur Mu
Emzirirken Midye Yenir Mi
Dondurulmuş Midye Tava
Midye Hayvanı
Gebelikte Midye Yemek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024