Midye Temizleme Deniz kabuklusu olarak bilinen midyeler, çeşitli türleriyle sevilerek tüketilen deniz ürünlerindendir. Yenilebilen midye türleri arasında istiridye, kıllı midye, tarak midyesi ve kara midye bulunmaktadır. Midyeler, denizlerin kayalık bölgelerinde yaşayan kabuklu canlılardır. Sahil kıyılarındaki kayalık bölgelerde yaşayan midyeler yemek için tercih edilmelidir. Özellikle fabrika atıklarının bulunduğu bölgelere yakın veya kanalizasyonların aktığı yerlerde bulunan midyelerden uzak durulmalıdır. Midyenin temizlenmesi oldukça önemlidir ve toplanan midyeler mutlaka üç dört aşamada temizlenmelidir. Midye, özellikle sahil bölgelerinin bulunduğu illerde çokça tercih edilen ve burada yaşayan insanların severek tükettikleri bir deniz ürünüdür. Deniz kabukları arasında yer alan midye, hemen hemen her balıkçıda ya da balık hallerinde bulunabilen bir deniz ürünüdür. Midyenin sağlıklı ve lezzetli olması için pişirmeden önce denizin pisliği olan kumlardan ve yosunlardan arındırılması önemlidir. Midyenin temizleme işlemi mutlaka pişirmeden hemen önce yapılmalıdır. Midyede, yaratılışı itibariyle "bıyık" denilen bir organ vardır. Bunların da güzelce temizlenmesi önemlidir. Midyede bulunan bıyık yenilebilir mi yenilemez mi diye düşünenler olabilir; bu bıyıkların yenmesinde bir sakınca yoktur fakat yenmemesi tercihler arasındadır. Çok fazla temizlenmeyen bıyıklar çok önemli değildir. Ayrıca her midyede de bıyık olacak diye bir şey yoktur; bazı midyeler bıyıksız olabilir. Midyeler, halk arasında gelgit olarak bilinen doğa olayı sonucunda ortaya çıktıkları bilinmektedir. Şimdi midye temizlemenin püf noktalarından bahsedeceğiz. Öncelikle midye temizlenirken midyeler arasında bozuk olanlar ayrılmalıdır. Midyelerin özellikle sıkı bir şekilde kapalı olmaları gereklidir. Açık olan midye varsa, üzerine hafifçe bastırarak kapatılmalı; eğer midye kapanmıyorsa mutlaka atılmalı ve yenmemelidir. Midyeler canlı varlıklar olduklarından yemeden hemen önce temizlenmelidir. Daha önce temizlenerek bekletilmemelidir, aksi takdirde zehirli olabilirler. Midyeler tüketmeden önce temizlenir ve bekletilirse zehirli olabilirler. Midyelerin temizlenmesi eğer bekletilecekse mutlaka su dolu bir kabın içinde bekletilmelidir. Bu şekilde midyeler canlı kalacak ve içlerindeki pislikler ve kum taneleri dökülecektir. Daha sonra su içerisinde bekleyen midyeleri alarak iki kabuk arasında bulunan küçük kahverengi iplikler alınarak temizlemeye başlanır. Bunlara midyenin bıyıkları denilmektedir. Midye temizliği sırasında bu kahverengi iplikleri koparıp atın. Daha sonra suda bekleyen midyeleri bir kevgir yardımıyla sudan alın ve başka bir su dolu kabın içine koyun. Kaptan midyeleri elimizle de alabiliriz fakat kevgir kullanmanız midyelerin suya bırakmış oldukları kum tanelerinin ve diğer pisliklerin midye içine girmesini engellemiş olur. Midyeyi elinize alarak kabuk üzerindeki kum parçalarını ve yosun parçalarını bir fırça yardımıyla temizleyin. Bu işlemi her biri için teker teker ve ayrı ayrı yapın. Midyeyi ovalayarak kabuğa yapışmış olabilecek balçıkları, çamurları ve kum tanelerini temizlemiş olacaksınız. Daha sonra temizlenmiş olduğunuz midyeleri su dolu bir kap içerisinde değil de musluk altında akan suyun altında durulayın. Durulamış olduğunuz midyeleri kurulamak için önceden hazırlamış olduğunuz temiz bir kağıt ya da havlu üstüne hafifçe koyun ve ovalayın. Böylece midyeler güzelce temizlenmiş olacaktır. Arzu edilen şekilde gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz ve afiyetle yiyebilirsiniz. Limon sıkmayı unutmayın. |