Midye Balığı Midyeler, birçok türe sahip olan ve yaşadıkları yerlere göre farklılık gösteren ilginç deniz canlılarıdır. Çoğunlukla denizlerde ve tatlı sularda koloni halinde yaşarlar. Vücutları kireçli maddeden yapılmış iki eşit kabukla örtülüdür ve bu kabukları kendilerine koruyucu bir ev olarak kullanırlar. Neredeyse tüm midye türleri zemin hayvanıdır. Solunum şekilleri bakımından solungaç solunumu yaparlar. Midyeler, kabukları sayesinde kolaylıkla tanınabilen ve çoğunlukla denizlerdeki kayalara, rıhtım direklerine ve gemi diplerine yapışık olarak yaşayan yassı solungaçlı yumuşakçalardır. Salyangozların tek parçadan meydana gelen kabuğunun aksine, midyelerin kabukları iki eşit parçadan oluşur. Bu iki kabuk birbirlerine tamamen aynıdır ve midyeler bu kabukların arasında yaşarlar. Kabukları manto adı verilen yumuşak bir zarla kaplıdır ve bu zarın salgısıyla üç tabakadan oluşan kabukları oluşur. Midye Balığı Beslenme Midyelerin başları yoktur, ancak kaslardan oluşan bir çeşit ayakları bulunur. Bu nedenle midye balıklarına "balta ayaklılar" da denir. Kabuklarının içinde iki çift solungaçları vardır ve bu solungaçlar, üzerlerindeki küçük kirpiklerin hareketiyle suyu içeri alır. Su, midyenin vücudunu dolaştıktan sonra alttaki bir delikten dışarı atılır. Besinlerini, su akımıyla sürüklenen küçük besin parçacıklarından sağlarlar. Ayakları, baltaya benzer ve bu ayakların salgıladığı bir madde su ile temas ettiğinde katılaşarak "bisüs" adı verilen uzantıları oluşturur. Bu uzantılar sayesinde midyeler istedikleri yere gider ve tutunabilirler. İstedikleri zaman bu bağlarını kopararak yer değişikliği yapabilirler. Midye Balığı Üreme Midyelerin üremesi, dişinin manto boşluğuna su ile giren spermler tarafından gerçekleşir. Döllenme suda olur ve bir süre sonra yavrular annelerinden ayrılır. Daha sonra çengelleriyle kendilerini bir balığın solungaç veya yüzgeçlerine yapıştırırlar. Midye Balığı Tehlikeleri Midye balıkları, beslenme alışkanlıkları nedeniyle genellikle küçük kurtçukların bol bulunduğu yerleri tercih ederler. Bu yerler, genellikle denizlere dökülen lağım kenarlarıdır. Mikroplu sularda yaşayan midye balıkları, tifo mikrobunun kolayca bulaşmasına neden olabilirler. Bu nedenle, her midye balığını yemek veya dokunmak tehlikeli olabilir. Midye balıkları insanları zehirleyebilir ve bu zehirlenme belirtileri arasında kusma, baş ağrısı, ishal, aşırı duyarlılık, karın krampları ve eklem ağrıları bulunur. Zehirlenen kişi, nefes alamama ve dolaşımın yavaşlaması nedeniyle hayatını kaybedebilir. Ancak bu tür zehirlenmelerde ölüm oranı oldukça düşüktür, binde 5'ten daha azdır. Olası zehirlenmelerde, ilk şoku atlatan bireylerde zehirlenmenin kolaylıkla gerilediği ve çabucak kaybolduğu gözlemlenmektedir. İslam dinine göre midye yemek haram olarak bilinir. |
Fuldem
11 Temmuz 2024 PerşembeMidye balığı tüketimi sırasında yaşanan zehirlenme belirtilerini nasıl anladınız ve bu durumda ne yaptınız?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeFuldem, midye balığı tüketimi sırasında yaşanan zehirlenme belirtilerini anlamak aslında oldukça önemli ve bazen hayati olabilir. Genellikle karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlar. Eğer bu belirtileri yaşarsanız, öncelikle hemen tüketimi durdurmalı ve bol su içmeye çalışmalısınız. Ayrıca mümkünse bir sağlık kuruluşuna başvurmanız en doğru adım olur. Profesyonel yardım almak, durumu daha iyi değerlendirmeleri ve gerekli tedaviyi uygulamaları için önemlidir. Geçmiş olsun!