Cevizli Midye Tatlısı Cevizli midye tatlısı, özellikle iftar davetlerinde ve bayramlarda sıklıkla hazırlanan bir tatlıdır. Bu eşsiz lezzeti canınız istediğinde kolaylıkla yapabilirsiniz. İlk bakışta zahmetli gibi görünse de, adımları takip ederek kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Siz de bu mükemmel lezzeti tatmak istiyorsanız, denemenizi ısrarla tavsiye ediyoruz. Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin
Hamur Açmak İçin
Şerbeti İçin
Cevizli Midye Tatlısı Nasıl Yapılır? Cevizli midye tatlısının yapımına ilk olarak hamurunu yoğurarak başlıyoruz. Hamur yoğurma kabına süt, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip karıştırdıktan sonra, yumurta, üzüm sirkesi ve kabartma tozunu ilave ediyoruz. Karışıma elenmiş unu azar azar ekleyerek, ele yapışmayacak ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatarak 10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Bu esnada tatlımızın şerbetini hazırlıyoruz. Uygun bir tencereye toz şeker ve suyu ekleyip ocakta önce harlı ateşte kaynadıktan sonra, orta ateşte 15 dakika kadar kaynamaya bırakıyoruz. Ardından üzerine yarım limon suyunu ekleyip 3-5 dakika daha kaynatarak şerbeti ocaktan alıp ılıması için bekletiyoruz. Dinlenen hamuru un serpilmiş tezgaha alarak uzun şeritler halinde yuvarlıyoruz. Elde edilen şerit hamurdan eşit miktarlarda 29 parça kesiyoruz. Yarım su bardağı un ve yarım su bardağı buğday nişastasını uygun bir kabın içinde iyice karıştırarak harmanlıyoruz. Her bir hamur parçasını yemek tabağı büyüklüğünde un ve nişasta karışımı yardımıyla açıyoruz. Açtığımız her hamuru üst üste koyarak, aralarına nişasta karışımı serpiştiriyoruz. Tüm hamurları aynı şekilde açtıktan sonra, üst üste yerleştirilmiş hamuru un serpilmiş tezgaha alarak oklava veya merdane yardımıyla açabildiğimiz kadar açıyoruz. Açılan hamuru sıkıca rulo şeklinde sararak, bir parmak eninde dilimlere kesiyoruz. Dilimlediğimiz hamurları elimizle bastırarak büyütüp, ortasına toz şekerle karıştırılmış ceviz içi koyarak yarım daire şeklinde kapatıyoruz. Kapatılan hamurları iyice yağlanmış fırın tepsisine yan yana diziyoruz. Küçük bir tavada margarin veya tereyağını eritip, hafifçe kızdırarak fırça yardımıyla midyelerin üzerine sürüyoruz. Yağın tatlılar tarafından çekilmesi için 10 dakika kadar dinlendiriyoruz. Önceden ısıtılmış 195 derece fırında, tatlıların altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan cevizli midye tatlısını hafifçe ılıdıktan sonra, üzerine ılıtılmış şerbeti gezdirerek döküyoruz. Şerbeti iyice çektikten sonra tatlıyı servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Yamaner
15 Temmuz 2024 PazartesiCevizli midye tatlısını ilk defa denemek istiyorum ama şerbeti tatlıya ne zaman dökmek gerektiğini tam anlayamadım, şerbeti ılıkken mi yoksa tamamen soğuduğunda mı dökmeliyim?
Cevap yazAdmin
15 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Yamaner, cevizli midye tatlısının şerbetini tatlıya dökerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tatlının ve şerbetin sıcaklıklarıdır. Genellikle tatlı sıcak, şerbet ise soğuk olmalıdır. Bu şekilde tatlı şerbeti daha iyi emer ve istediğiniz lezzeti yakalarsınız. Tatlı fırından çıktıktan sonra biraz dinlendirip, şerbetinizi önceden hazırlayıp soğutmanız iyi olur. Kolay gelsin ve afiyet olsun!