Midye Haram mı?
25 Temmuz 2024

Midye Haram mı?

Midye Haram Mı?

Midye yemenin haram veya helal olduğuna ilişkin çeşitli mezheplerin farklı görüşleri mevcuttur. Midye tüketmek Hanefi mezhebine göre uygun değildir. Bu konuda cevaz verilmekle birlikte, Hanefi mezhebince zaruri bir hal yoksa caiz olmadığı hususunda fetva verildiği söylenmektedir.

Ayet-i kerimelerin meallerine bakılacak olursa, “Taze et yemeniz için denizi sizin hizmetinize veren Allah'tır” ayeti ile “Denizde avlanmak ve onları yemek size helal kılındı ki hem size hem de yolcu olanlarınıza faydalı olsun” meallerindeki ayetlerde anlaşılacağı üzere, avlanmak suretiyle denizden çıkan hayvanların mümkün derecede eziyet etmeden tüketilmesine izin verilmiştir. Ancak bu izin, belirli deniz ve kara hayvanlarının tüketilmesine yönelik iki kısma ayrılmıştır. Karada yer alan hayvanların hangilerinin helal, hangilerinin haram olduğu hususları fıkıh kitaplarında detaylıca açıklanmıştır. Denizde yaşayan hayvanların hangisinin haram ve hangisinin helal olduğu hususunda mezhepler arasında farklı görüşler oluşmuştur.

Şafi Mezhebine Göre Midye Haram mı?

Yukarıda bahsettiğim ayetlerin meallerinden İmam Şafii, Maliki ve Hanbeli mezhebi alimleri, denizde yaşayan ve su içerisinde bulunan bütün deniz canlılarının, ister balık türünde isterse denizde yaşamını sürdüren diğer canlı türlerinin tüketilmesine cevaz verdikleri, bu deniz canlılarının tamamının helal olduğunu ve yenilebileceği şeklinde fetva verdikleri görülmüştür.

Maliki mezhebi, helallik ve haramlık bakımından hiçbir deniz hayvanını istisna kılmayarak yenileceği hususunda cevaz vermiştir. Hanbeli mezhebi, balık türlerinden yılan balığını habis kabul ettiğinden dolayı cevaz vermemiştir. Şafii mezhebi ise yengeç, kurbağa ve timsah tarzında kara ve denizde yaşamını sürdüren canlıların etinin yenilmesini haram olarak nitelendirmiştir.

Hanefi Mezhebine Göre Midye Haram mı?

Hanefi mezhebi alimlerine göre, balık sureti taşımayan deniz canlılarının etlerini yemek haram olarak nitelendirilmiştir. Bu mezhebe göre, daima suda yaşayan ve balık sureti taşıyan her çeşit balığın eti yenebilir. Balık türleri itibariyle sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı ve kalkan balığı, balık sureti taşıdıkları ve balık türlerinden olduklarından tüketilmesi bu mezhebe göre helaldir. Midye, istiridye, ıstakoz ve yengeç gibi hayvanların yenilmesi Hanefi mezhebine göre haram sayılmıştır.

Midyenin yapısı incelendiğinde, yapısındaki iki sert kabuğun içerisinde kalarak korunaklı olarak yaşamını sürdürdüğü görülmektedir. Dışarıdan bakıldığında midye sadece kabukla kapalıdır. Baş ve burun gibi yapıları bulunmamaktadır ancak kas yapısından oluşan bir çeşit ayağı vardır. Yine kabukları arasında iki çift solungaçları bulunur. Bu solungaçlar görüntü itibariyle yassı levha biçimindedir. Beslenmesini solungaç kirpiklerinin oluşturduğu su akımı ile sürüklenen en küçük besi parçacıkları ile sağlarlar. Böylelikle midye, denizdeki veya sulak bölgedeki küçük hayvancıklar ile beslenmelerini sağlayan kabuklu canlılardır. Midyenin görüntü itibariyle kabuklu ve yenilen kısımlarının pek hoş gözükmemesi, ayrıca tüketilen kısımlarının hoş olmaması, pis ve çirkin sayılması ile balık sureti taşımadığından dolayı Hanefi mezhebince haram kılınmıştır.

Ayrıca, "Denizde avlanmak ve onları yemek size helal kılındı ki hem size hem de yolcu olanlarınıza faydalı olsun" ayet meali ışığında, İmam Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre istiridye, midye gibi deniz canlılarının yenilmesinde bir sakınca yoktur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bağışcan

25 Temmuz 2024 Perşembe

Hanefi mezhebinde midye yemek neden haram kabul ediliyor? Midyenin yapısına bakıldığında baş ve burun gibi yapılarının olmaması bu kararı nasıl etkiliyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Değerli Bağışcan,

Hanefi mezhebinde midyenin haram kabul edilmesinin temel nedeni, midyenin deniz ürünü olarak kabul edilmemesi ve daha çok deniz haşeresi olarak sınıflandırılmasıdır. Hanefi mezhebi, deniz ürünleri konusunda daha katı kurallara sahiptir ve sadece balık türü deniz canlılarının tüketilmesine izin verir. Midye gibi kabuklu deniz hayvanları ise bu kategoriye girmediği için haram olarak kabul edilir.

Midyenin yapısına bakıldığında baş ve burun gibi yapılarının olmaması, Hanefi mezhebinin bu konudaki kararını etkilemez. Mezhebin bu konuda belirlediği kriter, deniz canlısının balık türü olup olmadığıdır ve midye bu tanıma uymadığı için haram kabul edilir.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Midye Regl Olur Mu?

Midye Regl Olur Mu?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yufkadan Midye Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Midye Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Midye Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Midye Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Midye Tava Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Midye Tava Tarifi ve Malzemeleri

Midye Balığı Yaşam Şekilleri

Midye Balığı Yaşam Şekilleri