Açma Midye Böreği Börek, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle İç Anadolu'da sıklıkla tüketilen hamur işlerinin arasında el açması börek önemli bir yer tutar. Elde açılan birçok börek çeşidi vardır. Birçoğumuz, beceremediğimiz veya zaman bulamadığımız için hazır yufka ile börek yaparız. Ancak hiçbiri el açması böreklerin yerini tutmaz. El açması börek olarak en sevdiklerimden biri su böreği, diğeri ise midye böreğidir. Midye böreği biraz zahmetli ve zaman isteyen bir börektir. Eğer midye böreğini çok seviyorsanız ve çalışıyorsanız, mutlaka birkaç gün önceden yapıp buzluğa atın. Aniden gelecek misafirleriniz ve kendiniz için en pratik yöntem budur. Midye böreği, gerek lezzeti gerekse görünümü açısından oldukça hoş bir börek çeşididir. Misafirleriniz ve beş çaylarınız için şık bir sunumdur. El açması midye böreğinin en pratik yöntemini sizlerle paylaşıyorum. Dilerseniz tarife uyarak hem şık hem de lezzetli börekler yapabilirsiniz. Açma Midye Böreği İçin Gereken Malzemeler
İç Harcı İçin
Açma Midye Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle unu derin bir kabın içine koyup ortasına bir çukur açıyoruz. Açtığımız çukura yumurta, sıvı yağ, sirke, kabartma tozu, yoğurt, süt ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 10 veya 15 parçaya ayırıyoruz. Ayırdığımız bu parçalardan her birini açmak için bir bardak un ve nişastayı karıştırıp kullanıyoruz. Tek tek küçük servis tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurların aralarına nişasta ve un karışımını serpiyoruz ve üst üste diziyoruz. Bütün malzemeler bitinceye kadar bu işlemi tekrarlıyoruz. Son olarak elimizle bastırıp oklava ile açabildiğimiz kadar açıyoruz. Açtığımız hamuru kol böreği sarar gibi rulo şeklinde sarıyoruz. Sardığımız hamuru bir parmak kalınlığında kesiyoruz. Kestiğimiz her parçayı avuç içi büyüklüğünde açıp içerisine iç harcımızı koyup börek katlar gibi katlıyoruz. Hazırladığımız midye börekleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Tepsiye dizdiğimiz böreklerin üzerine ayrı bir tavada ısıttığımız tereyağını birer kaşık üstlerine gezdiriyoruz. Dilerseniz bir yumurta sarısı ve bir kaşık yoğurdu üzerine fırça yardımı ile sürebilirsiniz. Daha sonra önceden ısıttığımız 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Hem görünümü şık hem de çok lezzetli olan açma midye böreğini sevdiklerinize ve misafirlerinize keyifle ikram edebilirsiniz. Yapan herkesin ellerine sağlık ve afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Midye böreğini farklı iç harçlarla da deneyebilirsiniz. Örneğin, patatesli, ıspanaklı veya mantarlı iç harçlarla böreğinize farklı lezzetler katabilirsiniz. Ayrıca, böreklerin üzerine susam veya çörek otu serperek daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. Böreklerinizi hazırladıktan sonra dondurucuda saklayarak, aniden gelen misafirler için pratik bir çözüm elde edebilirsiniz. Böreklerinizi pişirmeden önce buzdolabında birkaç saat dinlendirmek, hamurun daha iyi kabarmasını sağlar. |